Ha svájci termékek hamisítására gondolunk, akkor legelőször is az órahamisítás jut eszünkbe. Azonban nem csak a Tissot és a Rolex termékeit másolják illegálisan, de az olyan tradicionális termékeket is, mint a sajt. A svájci sajtkészítők tudományos megalapozottsággal küzdenek a hamisítók ellen.

Az Al Jazeera közölt érdekes riportot arról, hogyan használják a tudomány eszközeit a svájci ementáli sajtok eredetiségének igazolására. Bár maga az ementáli elnevezés nincsen oltalom alá helyezve (ezért egyes országokban az ementálit fajtanévként használják, és így például Finnországban és Franciaországban is készítenek ementáli sajtot), a svájci sajtkészítők odafigyelnek arra, hogy a svájci eredetiség igazolható legyen, és svájci sajtként csak azok a termékek kerülhessenek forgalomba, amelyek valóban Svájcban készültek. Ennek igazolására pedig baktériumtenyészetet használnak, amely összetevőre a sajtok érleléséhez egyébként is szükség van. A baktériumok egyedi DNS szekvenciája az, ami megkülönbözteti és ellenőrizhetővé teszi a sajtokat.

(Via: aljazeera.com)