A TorrentFreak az év elején hagyományosan közli az aktuálisan legfelkapottabb oldalakat az Alexa forgalmi adatai alapján. A legtöbb, bár nevük rendre visszaköszön a peres, jogvédelmi eljárásokról szóló cikkekben, évek óta visszatérő szereplője a Top10-es összeállításnak. Nézzük, hol csoportosulnak a kalózok idén! (Zárójelben a tavalyi helyezés.)

10. 1337x (ÚJ)

A tízedik helyen egy új szereplő áll, amely az előző éves összeállításokban még nem szerepelt.

9. BitSnoop (ÚJ)

Szintén új szereplő, és már meggyűlt a baja a jogvédőkkel. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) bírói jóváhagyást kapott az üzemeltetők személyének felderítéséhez.

8. EZTV (ÚJ)

Mintegy hat éve üzemelő torrent oldal kifejezetten a televíziós tartalmak illegális megosztására fókuszál. 2011-ben elég sokáig elérhetetlen volt, de népszerűsége okán, ennek ellenére szerepel a 10 legkeresettebb között.

7. Demonoid (#6)

A szerb tracker oldal tavaly domain név váltás mellett döntött, és jelenleg montenegrói tartománykóddal üzemel, remélve, hogy a jogvédők keze odáig már nem ér el...

6. ExtraTorrent (#7)

Népszerűsége ellenére ez az egyik legstabilabb működésű torrent oldal. Nem nagyon hallani róla a visszaélésekről szóló, szerzői jogi hírekben.

5. BT Junkie (#5)

Tavaly az olasz bíróság elrendelte az oldal blokkolását az azon közzétett nagyarányú jogsértő tartalom miatt. Az üzemeltetők válaszul létrehoztak egy hirdetésmentes proxy oldalt kifejezetten az olasz netezők számára.

4. IsoHunt (#3)

A kanadai torrent oldal állandó harcban áll a hatóságokkal. 2010-ben az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) elérte, hogy a bíróság tartalomszűrésre kötelezze az üzemeltetőt, de a torrent szolgáltatása ennek ellenére virágzik.

3. Kickass Torrents (#4)

2009-es alapításával az egyik legfiatalabb torrent oldal a listán. A jogi felelősségre vonás elkerülése érdekében nemrég domain nevet váltott, és most fülöp-szigeteki kiterjesztéssel üzemel.

2. Torrentz (#2)

A meta-kereső régi szereplő. Közvetlen letöltési lehetőséget nem nyújt, ellenben átirányítja a látogatókat a keresett helyekre.

1. The Pirate Bay (#1)

Az egyik legismertebb torrent oldal, amely a folyamatos jogi eljárások ellenére már 2003 óta működik. Jelenleg mintegy havi 2 milliárd látogatót vonz.

(Via: TorrentFreak)